امروز: جمعه 02 تیر 1396 برابر با 23 جون 2017

اخبار مهم روز
سال نو مبارک... - چهارشنبه, 28 اسفند 1392 00:00
جداول مصلحات و طبع خوراکیها - چهارشنبه, 01 آبان 1392 23:02

تدابیر (8)

تدابیر فصول سال ،روابط زناشویی ،مصارف دارو، خوردن و آشامیدن و... در عصر طب بخوانید

زیرمجموعه ها

تدابیر فصل بهار (1)

تدابیر فصل بهار

با خواندن مطالب این بخش بهاری بیاد ماندنی را تجربه کنید

مشاهده مطلب...

تدابیر فصل زمستان (1)

تدابیر فصل زمستان

با خواندن مطالب این بخش زمستانی بیاد ماندنی را تجربه کنید

مشاهده مطلب...

تدابیر آمیزش جنسی (1)

با خواندن مطالب این بخش از زندگی در کنار همسرتان لذت ببرید.

مشاهده مطلب...

تدابیر خوردن و آشامیدن (2)

تدابیر خوردن و آشامیدن

طب سنتی و تدابیر خوردن و آشامیدن

مشاهده مطلب...
یکشنبه, 22 آذر 1394

بخش دوم

نكات لازم هنگام غذا خوردن

در نهايت در خوردن غذا خواه براى افراد دارای مزاج معتدل و خواه از براى غير او رعايت چند چيز برای افرادی که به دنبال حفظ سلامت هستند لازم است:

ضرورت دانستن چگونگی خوردن غذا

بخش اول

به این دلیل خوردن ضرورت دارد که بدن انسان ترکیبی از عناصر(آتش،هوا، آب و خاک) و اخلاط(صفرا، سودا، دم و بلغم) چهارگانه است و اینها دائم در حال تغییر، جایگزینی و تحلیل رفتن هستند و به جایگزینی که بتواند جای آن چه که از بدن تحیلل رفته یا کاسته شده را بگیرد تا حیات فرد و همچنین تولید مثل نوع انسان ادامه داشته باشد و قابل توجه است که آن جایگزین چیزی جز غذا نیست که اگر از محیط خارج بدن به فرد نرسد البته بر حسب اعتدال و نه به اصراف و زیاده روی همانطور که در آیه 31 سوره اعراف آمده که «كلوا و اشربوا و لا تسرفوا» بخورید و بیاشامید و اصراف نکنید، بدن صحيح و سالم نخواهد ماند و در زمانى اندك ، فانى و نابود خواهد گرديد پس واجب است بر شخصی که به دنبال حفظ سلامت خود هست غذای خود را به ترتیب زیر قرار دهد:

پنج شنبه, 18 تیر 1394

تدابیر مسافرت

نوشته شده توسط منتشر شده در تدابیر مسافرت

به نام خدا

با توجه به پایان ماه مبارک رمضان و نزدیک شدن به فصل مسافرت تدابیری را جهت حفظ سلامت که باید در طول سفر رعایت کرد را جهت آشنایی شما عزیزان در زیر ارائه نمودم.

امیدوارم که حتی الامکان، این موارد را رعایت نموده تا با سلامتی خود برای جامعه مثمر ثمر قرار بگیریم.

تدابیری که مسافران جهت حفظ سلامت و پیشگیری از بیماری و سفری دلنشین باید رعایت کنند عبارتند از:

تدبير مسافر:

مسافر باید قبل از حرکت، اگر در بدن خود غلبه خون داشته باشد، فصد کند و اگر اخلاط ديگرى غالب باشد، از مسهل استفاده کند و بدن را از اخلاط فاسد پاك كند؛ به این دلیل که گاهاً حركت سفر، اخلاط فاسد را تحريك می کند و در طى مسافرت بیماری بوجود می آورد كه فرد به پزشک احتیاج پیدا کرده و زود از بیماری فارغ نمی شود، بنابراین پیشنهاد میکنم که قبل از سفر به یک پزشک متخصص طب سنتی که دلسوز بوده مراجعه کرده و با تشخیص و تجویز به جای آن، بدن را از اخلاط فاسد، پاکسازی نماید.

و دیگر اینکه فرد باید قبل از حرکت، خود را به غذاهایی که در سفر برایش میسر است و به آن دسترسی دارد عادت دهد و نکته دیگری که امیدوارم به آن جامۀ عمل بپوشاند این است که خود را به زحمات سفر از جمله بی خوابی و سختی و اگر در تابستان است به گرما و در زمستان به سرما عادت دهد تا هیچکدام از اینها یک دفعه بر فرد عارض نشود.

تدبير غذا در سفر:

مسافر در سفر، باید حتی الامکان از غذاهایی که به آن عادت دارد، دوری کند و از چیزهایی که غذائیت بالایی دارند از قبیل گوشت و تخم مرغ استفاده کند، چون تحمل سفر قوای انسان را ضعیف می کند، بنابراین باید غذایی استفاده کند که جایگذین آنچه تحلیل رفته، شود.

اما تدبير آشاميدن آب‏:

مسافر بايد آبِ هر جا که در آن توقف می کند را با خود داشته باشد تا با آب توقفگاه ديگر مخلوط کند و بعد بنوشد كه این عمل موجب رفع ضرر اختلاف هر آبی می شود که متاسفانه ما امروزه به آن هیچ توجهی نمی کنیم و بهمین دلیل است که همیشه در مسافرتها و یا هنگام برگشت از مسافرت دچار بیماری یا سرماخوردگی می شویم.

میتوان جدا از مورد بالا جهت دفع ضرر آب به نکات زیر نیز توجه کرد:

1-       مخلوط کردن آب با کمی سركه رفع کننده ضرر آنست.

2-      خوردن پياز، سير، سركه و كاهو هر كدام كه باشد رفع کننده مضرات آب‏هاى ناگوار مى‏شود.

3-      رفع ضرر آب‏هاى شور با مخلوط کردن با سركه میسر مى‏شود و تغيير طعم و رفع ضرر هر دو با سكنجبين است.

4-      رفع ضرر و طعم آب تلخ با مخلوط کردن کمی شكر(قرمز، در صورت موجود نبودن، سفید) میسر است.

5-      اگر آب غليظ و بدبو باشد ، دفع ضرر آن با جوشاندن و مخلوط کردن با سركه ممکن است.

تدبير كم بودن آب و رفع ضرر عطش‏:

هرگاه در طول سفر، ترس كم آبی باشد بايد غذايى كه ایجاد تشنگى میكند از قبيل چيزهاى شور، تند و شيرين نخورد ، بلكه هر غذايى كه مى‏خورد كمتر از میزان اشتهایش بخورد.

و ديگر آنكه آب كم مخلوط با سركه، مى‏تواند جایگذین آب بسيار خالص شود؛ پس هرگاه آب، كم بود، اندکی از آن را با سركه، مخلوط نموده بنوشند،

 و بايد از جايى كه ترس از بى‏آبى باشد از هرچیزی که باعث عطش مى‏شود، از قبيل: حركت به سرعت و بسيار حرف زدن- خصوصا به صدای بلند- و غذاى گرم خوردن خودداری كنند.

اما آنچیزی که دفع تشنگى میكند:

1-      دوغ ترش و شيره تخم خرفه كه در دوغ خيسانيده باشند .

2-      یا شيره تخم خرفه‏ را با کمی سركه يا آلوبخارا يا تمر هندى یا قراقروت يا دانه انار در دهان نگهداشتن برطرف کننده تشنگى است.

3-      و همچنين بلور يا صدف يا نقره خالص را در دهان نگهداشتن و لبها را برروی هم گذاشتن كه هوای خارج داخل دهان نشود نيز دفع کننده تشنگى است.

نکته مهم:

بعد از تشنگى شدید به محض رسیدن مسافر به آب یکدفعه به اندازه سیر شدن آب ننوشد، بلكه اول مضمضه كند و دست و پا را در آب بگذارد و صورت را بشويد و بعد از آن كم‏كم بياشامد، تا آنكه عطش به تدريج برطرف شود و اگر یکدفعه بعد از عطش زیاد، آب بسيار بياشامد احتمال مرگ فرد نیز هست.

تدبير گرما در سفر:

البته مسافر بايد تمام بدن خود خصوصا سر را از گرما حفظ كند و از آفتاب بپوشاند و هنگامی که معده پر است حركت نكند .

و اگر ناچار شد، غذاى که میخورد كم و خنک باشد و البتّه ناشتا هم‏ نباشد، بخصوص اگر بدنش لاغر باشد يا مزاجش داغ باشد.

و سر و بدن خود را در آب سرد بشويد و از ميوه‏ها و ترشيها آنچه ممکن است، بخورد و اگر يافت نشد سر و سينه اش را با روغن بنفشه یا بادام و يا روغن تخم‏ كدو، چرب كند .

و قبل از حركت از توقفگاه اگر کمی آرد جو بو داده را با کمی نبات يا قند با آب سرد بنوشد، بسیار مناسب است؛

يا تخم اسفرزه با آب سرد با شيره جو، هر کدام که موجود باشد و بعد از رسیدن به توقفگاه دیگر از ميوه‏هاى سرد و غذاهاى ترش يا دوغ، آنچه که پیدا میشود، ميل نمايد.

 

تدبير اسکان در هر مکان:

بايد هرجا كه مرتفع‏تر باشد، آنجا چادر بزند يا چادری که برپا می کند به طرفى باشد كه باد شمال مى‏وزد.

 

دوری از سموم‏ و هوای آلوده:

اما دوری از سموم اين است كه در محلى كه احتمال وزيدن سموم باشد، دهان و بينى را به دستمالى كه به سير و سركه آغشته باشد بسته و از آنجا بگذرید و حتی المقدور هوا را استنشاق نكنید و هر یکساعت یکبار با آب سرد مضمضه كنید و اگر آب سرد باشد مكرر بنوشید و سر و سينه را با روغن تخم كدو يا بنفشه بادام، چرب كنید و سير و سركه را ببويید و قدرى بنوشید و اگر روغن تخم كدو را بنوشید، موجب دفع سموم مى‏شود. اگر دوغ بياشامید نیز نافع است و اگر قدرى پياز را در دوغ بخيسانید و قبل از حركت آنرا بياشامید البتّه نافع است و رفع ضرر سموم مى‏شود.

و اگر در طى مسیر، هواى سمى را قبل از وزيدن، استشمام نمايد که علامتش تيرگى و شدت حرارت و بدبويى هواست و ساير علاماتى كه مسافر در هواى سمى تجربه کرده است، اگر در مقابل باشد، راه را بگردانند و دهان و بينى را ببندند و سير را بكوبند و به سركه بیامیزند و در پيش دماغ نگه دارند و اگر آب در دسترس باشد، خود را در آب بیاندازند يا آنكه بر روى زمين به شکم بخوابند تا از هوای آلوده بگذرد.

و اگر اين هواى مذكور به دماغ رسد و حال فرد تغییر کند و غم و اضطراب قلب و غش حاصل شود، کمی سير و سركه و كافور بخورد و صندل سفيد و كافور ببويد و بر سينه و دماغ بمالد و دوغ سرد بنوشد و در آب سرد فرو رود و روغن تخم كدو در بينى بچكانند و پاها و دستها را به آب سرد بگذارد و غذاهاى خنك و ميوه‏هاى مرطوب و اغذيه ترش بخورد تا به حال آيد.

اما تدبير سردى هوا و برف در سفر:

بايد قبل از حركت از منزل، غذاهاى گرم را به قدر اشتها بخورد و بعد از آنكه حرارت غذا در بدن پخش شد، حركت كند و جلوی بينى و دهان را ببندد و اگر در طى مسافت، سرما شدت پیدا كند، قدرى فلفل با شربت عسل بنوشد.

و اگر قبل از حركت، غذايى كه گردو و پياز داشته باشد و يا شير و روغن داشته باشد بخورد ضرر سرما را رفع مى‏کند .

 

نکته:

اما بعد از رسیدن به مقصد، نبايد دفعتا نزديك آتش شود بلكه هواى خانه یا درون چادر را گرم كند و بعد از آرام شدن شدت سرما به آتش‏ نزديك شود و خود را بپوشاند و دست و پایش را در آب گرم بگذارد و در زير پتو‏هاى زیاد بخوابد تا به حال آيد.

و در هواى سرد بايد در مكان‏هاى گود و پست ساکن شود و اگر در چادر باشد رو به جنوب و مشرق باشد و چادر‏ها را نزديك به هم برپا کنند.

 

تدبیر فرار از خواب، هنگام رانندگی:

1-      پرهیز از مصرف آب بسیار و انواع نوشابه و دلستر.

2-      مشغول ساختن خود به میوه یا تنقلات سالم.

3-      مالیدن یک قطره اسانس نعناء در گودی زیر بینی.

4-      استنشاق و کشیدن کمی دارچین یا زنجبیل داخل بینی(قابل توجه است این مور در افراد گرم مزاج که دچار خونریزی بینی میشوند خیلی پیشنهاد نمی شود.

سه شنبه, 26 خرداد 1394

پرهیز از مصرف دارو

نوشته شده توسط منتشر شده در تدابیر

واجب است بر پزشك:

1-      قطع اسباب اوليه بیماریها

2-      سپس اگر لازم شد به درمان بپردازد و هنگام درمان طریقه استعمال دارو را بداند.

 

این که در درمان بیماری در همان ابتدا بدون توجه به عوامل ایجاد کننده بیماری به تجویز دارو می پردازیم کاری بسیار اشتباه است و لازم است که جهت برگرداندن بدن و نفس به جاده سلامت ابتدا اسباب بیماری را برطرف کنیم.

کاملاً آشكار است كه قوام و پايدارى هر شئ بچيزى است كه هويت آن شئ بدان بسته است و اگر در آن چيز تغييرى رخ دهد، آن شئ، ديگر آن‏ نيست كه تا آن‏وقت بوده است مثلا اگر از عدد نه يكى كاسته شود، هشت و اگر يكى بر آن افزوده گردد، ده مى‏شود و بنابراين هر چيزى تا وقتى خودش است كه تغييرى در آن روى نداده باشد و چون در اين جهان بر هر مركبى اضداد مختلفى وارد مى‏شود و هر چيزى جنس خود را تقويت و آنچه را كه مخالفش هست تضعيف مى‏كند،

يك شئ مركب، برحسب چيزى كه بر آن وارد مى‏شود، مورد دگرگونى قرار مى‏گيرد و ديگر از آن شئ كارى كه براى آن ساخته شده بود برنمي آيد بلكه آثار تازه‏اى از آن پديد مى‏گردد.

 از بيمارى آثار تازه اى پيدا مى‏شود كه پيش از آن نبوده و اين را عَرَض مى‏گوئيم مثلا چشم براى ديدن خلق شده و قوام چشم، بر همان است كه خدا براى آن قرار داده اما اگر خاشاكى در آن بيفتد و آن را بيازارد، بيمار مى‏گردد و مثلا در اثر اين بيمارى قرمز مى‏شود و يا اشك از آن جارى مى‏گردد كه اينها اثر آن آزارند و گاه يك بیماری سبب پيدا شدن بیماری ديگری مى‏شود مثلا ريزش اشك، ممكن است سبب ايجاد زخمى در چشم، و آن نيز باعث بیماری يا عرض ديگرى شود و بهمين ترتيب نابسامانيها تا آنجا كه خدا خواسته باشد ادامه ميابد.

بنابراین، از مشاهده عوارض مى‏توان به بیماریها و از امراض به علل آن پى ببريم مثلا چشمِ خراب اشک از آن جاری میشود، پس هر مرض در اثر سببى پيدا مى‏شود و عرض به دنبال بيمارى مى‏آيد بنابراين تا زمانیكه سبب، باقى است، اثر در ظاهر همراه آن است.

بنابراین بر كسى كه مى‏خواهد بمعالجه بپردازد واجب است که اسباب اوليه بیماریها را قطع کند، سپس اگر طبيعت قوى باشد مرض خودبخود بهبود مى‏يابد و نيازى به درمان نيست و همين‏كه مرض قطع شد، عرض نيز دفع مى‏شود، بنابراين نبايد در چنين هنگامى به درمان اقدام كرد و باين علت است كه در روایات زيادى از شتابزدگى در تجویز دارو نهى فرموده‏اند که از جمله آنها در خبرى از حضرت ابى عبد الله عليه السلام روايت شده كه فرموده‏اند:

اجتنب الدواء ما احتمل بدنك «تا وقتى‏كه بدنت تاب مى‏آورد از دارو بپرهيز»

و از حضرت موسى بن جعفر (ع) روايت شده:

ادفعوا معالجة الاطباء ما اندفع الداء عنكم فانه بمنزلة البناء قليله يجر الى كثيره «تا وقتى‏كه درد از شما بپرهيزد از درمان پزشكان دورى كنيد زيرا اين كار مثل ساختمان است كه كم آن بزيادى مى‏كشد»

و از حضرت امير المؤمنين عليه السلام روايت شده:

امش بدائك ما مشى بك «تا وقتى‏كه مرض با تو مدارا مى‏كند تو هم با آن مدارا كن»

بايد توجه شود كه هر داروئى خود، تازه وارد و سببى از اسباب بیماری است و اگر از جهتى ضعيف باشد، از طرف ديگر قوى است و اگر از سوئى مناسب باشد، از سوى ديگر مضر است و اگر يك بيمارى را بهبود ببخشد بيمارى ديگرى را برميانگيزد.

بنابراين هر داروئى سبب بيمارى ديگر مى‏شود و اگر براى رفع زيان آن نيز به داروى ديگرى متوسل بشويم آن خود سبب مرض ديگر مى‏گردد.

از اين روى است كه از حضرت ابى الحسن عليه السلام روايت شده كه فرمود:

ليس من دواء الّا و يهيّج داء و ليس شئ انفع فى البدن من امساك اليد الا عما يحتاج اليه «هيچ داروئى نيست مگر اينكه دردى را برميانگيزد، و هيچ چيز براى بدن سودمندتر از آن نيست كه از آنچه كه نيازمند به آن نيست دست نگاه بدارى» و اين معنى همان است كه فرمود دارو بمنزله بناء است كه كم آن منجر بزيادش مى‏شود.

پس در اینجا واجب به قطع سبب و واگذاردن طبيعت بخودش است تا خودش بحول و قوه خدا از عهده‏ بيمارى برآيد.

اما ........

 

................ادامه دارد.

جمعه, 22 خرداد 1394

بسم الله الرحمن الرحیم

تدابیر فصل تابستان:

مزاج اين فصل به سبب نزدیکی خورشید به سطح زمین و انعکاس اشعه و بالا رفتن بخارات و از بین رفتن رطوبات و کاهش تری و رطوبت ناشی از باران و غیره، مثل مزاج صفرا گرم و خشك است و اين در مناطقی است كه در فصل تابستان باران نبارد.

اما در صورت نزول باران مانند سواحل درياها از قبيل گيلان، مازندران و امثال آنها به واسطه بخار دريا و كثرت باران تابستانها گرم و تر مى‏باشند.

پيران و افراد دارای مزاج سرد و تر و بلغمى از این فصل نه تنها اذیت نشده بلکه بسیار لذت می برند.

اما در این فصل بدلیل ریزش خلط صفرا و امثال آن بیماریهایی مانند تب غِب یا محرقه، عطش، دلشوره، اسهال و استفراغ همزمان و غیره ایجاد می شود.

نکاتی که یک فردِ علاقمند به سلامت خود باید در این فصل رعایت کند عبارتند از :

1-      بدن خود را مرطوب و خنک نگهدارد(البته با رعایت تغذیه و اشربه مناسب این فصل نه با باد کولر، به این دلیل که این بادهای مصنوعی، خود موجب بیماری می شوند.)

2-      کاهش میزان غذا:

زیرا حرارت غریزی در این فصل به دلیل حرارت هوا از داخل به سمت ظاهر بدن میل می کند و اندام داخلی(دستگاه گوارش و ...) گرمی چندانی ندارد که بتواند از عهده هضم غذاهای غلیظِ قوی برآید، لذا به این دلیل که قوه هاضمه در این فصل ضعیف می گردد کاهش خوردنیها و آشامیدنیها لازم و واجب است.

3-       سكونت و استراحت در مكانى كه سايه باشد و باد شمال بوزد که بر اطراف و حواشى آن آب بسيار پاشیده باشند و همینطور به آبها و فواره ها نزديك شوند.

4-      لباسهاى كتان بپوشند.

5-      از حركت شدید و ورزش و فعالیت زیاد، خصوصا صفراویها اجتناب نمايند.

6-      شستشوی بدن و فرورفتن در آب سرد در صورت همراهی مزاج و قوای جسمانی بدنی باید اقلا بعد از گذشت چهار ساعت از صرف غذاى روز به جهت هضم نیکو و تقويت بدن و قوا به عمل بياورید.

7-      بهترين غذاها در این فصل غذاى سريع الهضم است مثل ماهى تازه ريزه كه از آبهاى صاف و روشن كه در ته آن سنگهاى ريز باشد مثل قزل‏ آلا و امثال آنكه در رودخانه لار و گيلانات و بعضى رودخانه‏هاى ديگر صيد مى‏كنند و از گوشت جوجه مرغ و جوجه خروس و تيهو و گوشت بزغاله كه معمول به زرشك و سركه و تمر هندی و آب انار ترش و آب‏غوره و آب‏ليمو ترتيب داده اند، ميل نمايند.

8-      آشاميدن شربت ريباس و انار و سكنجبين و شربت ليمو، به و شربت نارنج و امثال اينها كه سرد كرده باشند.

9-      تناول ميوه‏هاى تازه ميخوش چاشنى‏دار مثل آلبالو،  گيلاس، آلو، آلوچه، توت سياه، انار ترش، به، انار و هندوانه و از سبزيها كاهو و كدو و اسفناج و خيار.

10-   از غذاهاى گرم و خشك و تند و شور و شيرين دوری نمايند.

11-   اما افرادی كه مزاجشان گرم و خشك است بايد از خنک کننده ها و خاموش کننده های حرارت بیشتر استفاده نمايند.

12-   حتى المقدور در اين فصل از مسهلات قوي اجتناب نمايند و اگر مصرف آن ضرورت داشت به ملينات مثل آب آلو و تمر هندی يا شيرخشت يا آبمیوه ها و امثال آنها دفع ضرورت و حاجت نمايند.

13-    قى كردن در اين فصل به جهت تقويت هضم و دفع اخلاط معده بسيار مفید است.

در کل در صورت ضرورت‏ شديد و حاجت قوي منعى از استفراغ و فصد و ساير تدابير نيست و باید آنچه طبيب حاذق مصلحت بداند و تجويز كند عمل نمود و از آن تخلف نورزيد.

چهارشنبه, 01 بهمن 1393

امام علی عليه السّلام :

شیئانِ لایَعرِفُ فَضلَهُما اِلّا مَن فَقَدَهُما : الشَباب وَ العافِیَه؛

دو نعمت است که ارزش آنها را نمی دانند مگر کسی که آنها را از دست داده باشد : جوانی و تندرستی.

تدابیر فصل زمستان:

مزاج فصل زمستان مانند بلغم که یکی از اخلاط سازنده بدن است سرد و تر می باشد و علت سردی و تری آن دور بودن خورشید از سطح زمین و بارش باران و برف می باشد.

این فصل مناسب افراد دارای مزاج گرم و خشک یا صفراوی هاست.

بیماریهایی که در این فصل به واسطه تولید بلغم، زیاد دیده می شود زکام(آبریزش بینی)، نزله(آبریزش دهان) و سرفه است که امروزه به جمع اینها سرماخوردگی گفته می شود.

و بیماریهای بلغمی در این فصل به سبب بسته شدن منافذ و روزنه های بدن و به دنبال آن بخارات غلیظی که از غذاهای سرد و تر تولید می شود به سمت سر رفته و به دلیل سردی هوا منعقد شده و ریزش و نزول آن به هر عضوی که ضعیف باشد مانند دندان، گوش، چشم، حلق، ریه، نای، و معده و غیره منجر به بیماریهای گوناگونی مثل رمد در چشم، خناق در حلق، ذات الریه، و در نهایت زکام و نزله که مادر بیماریها است می شود.

در کل این فصل برای افراد دارای مزاج سرد و تر و پیران به هیچ وجه مناسب نیست و کاملا مخالف مزاج آنهاست به حدی که از حال خودشان نفرت پیدا می کنند.

نکات قابل توجه:

*- پوشش خود را در این فصل زیاد کرده و از لباسهای پشمی، ابریشمی و پنبه ای استفاده کنید.

*- محل اسکان خود را گرم نگهدارید و بر روی فرشهای گرم نشسته و هنگام خواب، خود را خوب بپوشانید.

*- در این فصل ورزش، حرکت و فعالیت بیشتری نسبت به سایر فصلها باید داشت، خصوصاً افرادی که رطوبت زیادی در بدنشان باشد.

*- از فصد، حجامت، قی و اسهال قوی در این فصل پرهیز کنید اما در زمان احتیاج به تشخیص طبیب مسهل های ضعیف یا متوسط قوی و فصد و حجامت بهنگام ضرورت جایز است.

*- غذا در این فصل باید معتدل غلیظ مثل حلیم، کله پاچه، آبگوشت و انواع کباب با گوشت کبک، گنجشک، کبوتر بچه، بلدرچین و امثال اینها باشد، زیرا به دلیل بسته شدن منافذ و روزنه های پوست حرارت غریزی در داخل بدن جمع شده که پیرو آن قوه هاضمه نیز قوی می شود. همانطور که  بقراط می گوید که باطن در بهار و زمستان به طبیعت خود گرم و تر است و در جای دیگری گفته که در زمستان هضم غذا برای بدن و معده آسانتر است و بعد از زمستان بهار و بدترین زمان جهت هضم غذا تابستان است و بعد از آن پاییز.

*- حرکت و فعالیت بدنی خود را در این فصل بیشتر کنید و در طول روز اندکی در آفتاب قدم بزنید.

*- هرگز در مکان های سرد ننشینید خصوصاٌ بانوان.

*- در صورت بروز درد در ناحیه مفاصل بویژه افراد چاق و بلغمی مزاج میتوانید از روغن مالی و ماساژ موضع درد با روغن بادام تلخ بهره برده و سپس با پنبه و پارچه ای نخی آن را بپوشانید.

*- فضای درون خانه را خیلی گرم نکنید.

*- به محض ورود به خانه بلافاصله به سمت بخاری یا هر وسیله گرمایشی نروید.

 

 

 

دوشنبه, 22 دی 1393

با سلام و عرض ادب

با توجه به اینکه امروزه مشکلات زناشویی که منجر به اختلافات خانوادگی و نازایی و ... شده و افراد جامعه نیز از روش های صحیحِ آمیزش اطلاعاتی در دست ندارند و اطلاعات اندک خود را از برخی فیلمهای ناهنجار غربی می گیرند که نه تنها کاملا نادرست می باشد بلکه مشکلات زیادی را به بار می آورد که توضیح آن در این متن نمی گنجد، بر آن شدم تا بهترین روش از دیدگاه حکما را برایتان در این پست بگذارم.

به امید سلامتی پایدار

تدبير كيفيت آمیزش و زمان آن

بهترين زمان براى آمیزش زمانیست كه غذا از معده گذشته باشد و هضم اوّل(معده) و دوم(کبد) تمام شده باشد. و از آنجهت كه هضم در هر شخصى و هضم هر غذايى يكسان نيست، نمیتوان وقتی معین برای آن تعیین کرد؛ اما تقریباً گفته می شود که:

یکشنبه, 24 اسفند 1393

به نام خدا

با توجه به اینکه هر فصلی برای خود تدابیری دارد و هر فردی باید برای حفظ سلامت خود آن تدابیر را رعایت کند ، لازم دانستیم که با نزدیک شدن به فصل بهار، تدابیر آن را برایتان در ذیل بیان کنیم:

اگر بر حسب مزاج، فصل بهار را بررسی کنیم این فصل در کیفیتهای چهارگانه که گرمی، سردی، تری و خشکی است معتدل است. به این دلیل که خورشید به سمت الراس (بالای سرمان) نزدیک می شود ولی در بالای سر ما قرار نگرفته تا به واسطه آن در هوا گرمی و خشکی پدید آورد.

فصل بهار با همۀ سنین از جمله میانسالان، پیران و افرادی که دارای مزاج سرد و خشک هستند، سازگار تر است.

و در افراد دارای مزاج گرم و تر یا بعضی از گرم و خشک ها باعث ایجاد دمل، زخم، جوش، خارش، جرب، ورم حلق، درد چشم، خونریزی بینی، سردرد، خونریزی ریه و .... می شود.

کلاً هر بیماری که ماده آن که در خون وجود دارد در زمستان ساکن شده باشد، در این فصل به غلیان و جوشش آمده، پخته شده و دفع می گردد.

و بروز این بیماریها به این علت نیست که فصل بهار به ذات خودش موجب بیماری شود، بلکه بدلیل پخته شدن فضولات است و دفع فضولات که کار طبیعت بدن است و این عمل که موجب تقویت بدن می شود بروز کرده تا بدن را از فضولات پاکسازی کند.

در افرادی که حفظ سلامت بدنشان برایشان حائض اهمیت است، لازم است که در ابتدای فصل بهار قبل از اینکه اخلاطی که در زمستان ساکن و منجمد شده، بواسطه گرمی هوا به حرکت درآید و برانگیخته شود و به سمت اعضای ضعیف جاری شده و موجب بروز بیماری می شود، به اندازه ای که ضرورت دارد به پاکسازی بپردازند. در این پاکسازی فرد باید به حسب دلایل غلبۀ هر خلط از حجامت، فصد، اسهال و قی بهره ببرد.

اما در این فصل فصد و حجامت بسته به نیاز هر فرد از همه اولی تر و مناسب تر است، چون خارج کننده تمام اخلاط همراه با خون است، به همین دلیل آنرا استفراغ کلی نامیده اند.

در این فصل باید غذاهای تولید کننده خون مثل گوشت، شیرینی و چیزهای گرم، تلخ و شور را ترک نمایند و از غذاهای سرد که مسکن اخلاط و معتدل کننده رقت آنهاست مصرف کنند و از چیزهایی که حرارت را فرو می نشانند مثل شربت زرشک، غوره، نارنج و لیمو و به استفاده کنند.

و در حد اعتدال حرکت و ورزش کنند و از گرم کننده ها و رطوبت بخش ها و افراط در حرکت و فعالیت و حمام دوری کنند.

و بهترین لباس در این فصل، لباسهای پنبه دار که پنبۀ آن کم باشد، هست.

و در صورت امکان از حمام های سنتی استفاده کنند، در غیر اینصورت از سونا استفاده کنند و کیسه کشیدن را فراموش نکنند.

 

 منبع : حفظ الصحه ناصری

نوشته مرحوم حکیم محمد کاظم گیلانی



با ما در تماس باشید

 

‪Google+‬‏

حالت های رنگی