امروز: جمعه 02 تیر 1396 برابر با 23 جون 2017

اخبار مهم روز
سال نو مبارک... - چهارشنبه, 28 اسفند 1392 00:00
جداول مصلحات و طبع خوراکیها - چهارشنبه, 01 آبان 1392 23:02
دوشنبه, 07 دی 1394 14:01

خواص رازیانه

رازيانه

ماهيت آن: به دو نوع باغی و بیابانی تقسیم می شود.

طبيعت باغی آن: گرم و خشك، تخم آن گرم‌تر از برگ آن و ریشه آن قوی‌تر از سایر قسمتهای آن.

افعال و خواص:

*- مجموعه تخم، برگ و ریشه آن بازکننده انسداد و گرفتگیهای مجاري سينه، کبد، کلیه و مثانه است.

*- تسکین دهنده درد های ناشی از سردی است.

*- تقویت کننده بینایی چشم و معده.

*- کاهش دهنده بادها و اخلاط غلیظ در روده و سایر اعضاست.

*- تولید کننده شير و زياده كننده آن خصوصاً تازه آن.

*- ادرار آور و قاعده آور.

*- پادزهر سموم حیوانات.

*- خشک کننده قوی با قوت قابضه است.(در اینجا این نکته به ذهن میرسد که با خشک کننده گی و قوت قبض آن میتوان حجم معده را کاهش داد تا موجب کاهش اشتها در افراد چاق شود.)

*- نوشیدن دم کرده تخم رازیانه با گل گاوزبان جهت بیماری خفقان(حرکتی که خود را به صورت جهش قلب، جهت دفع ماده آزار دهنده از آن که به صورت تپش خود را نشان می دهد)و غشی(از حال رفتن یا بیهوش شدن که ناشی از تحلیل روح حیوانی در قلب است) تجربه شده است.

*- نوشیدن آن با پرسياوشان و انجير جهت سرفه، آسم و سختی تنفس مفید است.

*- به تنهایی نيز جهت از بین بردن بادهای غليظ و درد پهلو و تهيگاه(مابین دنده و لگن خاصره) و قولنج(درد شدید در ناحیه روده بزرگ) و رفع رطوبات رقيق و غليظ و چسبنده به معده و حالت تهوع و دفع بلغم ترش و رساندن دارو به اندام تحتانی.

*- مصرف آن با عسل یا سکنجبین جهت تبهای عفونی مفید است

*- نوشیدن آن با آب سرد در هنگام تب، مسكن حالت تهوع و التهاب معده است.

*- آشامیدن 3 گرم از پودر شده آن جهت دفع سوزش معده حادث از بلغم ترش به گونه ای که آن خلط را جذب کرده و بخشی را تبخیر کرده و بخشی را با ادرار دفع می کند.

*- خوردن آن با گلقند سرشته جهت تقويت معده و رفع رطوبات و بلغم آن و با شيره آن خصوصا اگر اندكی گرم نموده باشند.

*- ماليدن پودر آن بر شكم اطفال جهت رفع نفخ و درد آن مفيد است.

*- عصاره برگ تازه آن تقویت کننده بینایی است.

*- مالیدن ریشه آن با عسل در موضع گزيدن سگ هار نافع است .

مضر: گرم مزاجان و مصرف بیش از اندازه آن دیرهضم و سست کننده معده است.

مصلح آن صندل و سكنجبين

میزان مصرف: تخم آن: 5 الی 10 گرم        و از دمکرده ریشه آن: 10 تا 15 گرم

جایگزین آن: تخم كرفس است.

 

یکشنبه, 22 آذر 1394 16:37

نكات لازم هنگام غذا خوردن

نوشته شده توسط

بخش دوم

نكات لازم هنگام غذا خوردن

در نهايت در خوردن غذا خواه براى افراد دارای مزاج معتدل و خواه از براى غير او رعايت چند چيز برای افرادی که به دنبال حفظ سلامت هستند لازم است:

جمعه, 06 آذر 1394 13:27

ضرورت دانستن چگونگی خوردن غذا

نوشته شده توسط

ضرورت دانستن چگونگی خوردن غذا

بخش اول

به این دلیل خوردن ضرورت دارد که بدن انسان ترکیبی از عناصر(آتش،هوا، آب و خاک) و اخلاط(صفرا، سودا، دم و بلغم) چهارگانه است و اینها دائم در حال تغییر، جایگزینی و تحلیل رفتن هستند و به جایگزینی که بتواند جای آن چه که از بدن تحیلل رفته یا کاسته شده را بگیرد تا حیات فرد و همچنین تولید مثل نوع انسان ادامه داشته باشد و قابل توجه است که آن جایگزین چیزی جز غذا نیست که اگر از محیط خارج بدن به فرد نرسد البته بر حسب اعتدال و نه به اصراف و زیاده روی همانطور که در آیه 31 سوره اعراف آمده که «كلوا و اشربوا و لا تسرفوا» بخورید و بیاشامید و اصراف نکنید، بدن صحيح و سالم نخواهد ماند و در زمانى اندك ، فانى و نابود خواهد گرديد پس واجب است بر شخصی که به دنبال حفظ سلامت خود هست غذای خود را به ترتیب زیر قرار دهد:

دوشنبه, 25 آبان 1394 16:35

خبّه(خاکشیر)

 

به لغت شيرازى، شفترك و در اصفهان، خاكشى‏ و به تركى، شيوران و در مازندران، گياه او را «شلم بى» می نامند

ماهیت آن: تخمى است بسيار ريزه، دراز و زرد مايل به سرخى و به تيرگى و برگش طولانى و تند و شاخه‏هايش باريك و متفرق و ساقش به قدر ذرعى و تخمش در غلاف باريك است.

طبیعت آن: در دوّم، گرم و در اوّل، تر

افعال و خواص:

مقوی نیروی جنسی.

اشتها آور.

مقوی معده و قوه هاضمه.

برای معده های سرد و آبله، حصبه و سردی اندام داخلی بدن مفید است.

مصرف آن همراه با شیر چاق کننده بدن خصوصا که با دو برابر آن شکر مخلوط کرده و بنوشند.

جهت روشنی رنگ چهره و گرفتگی صدا موثر است.

10 گرم از آن برطرف کننده سمیت داروهاست و خارج کننده اخلاط سینه و ریه است.

ضماد آن جهت ورم های سخت، سرطان، نقرس و زخم چشم و ورم پشت گوش، پستان، و بیضه ها مفید است.

پخته شده آن که لا به لای خمیر ریخته شده جهت بیماریهای کبد، ریه و سرفه مزمن مفید است.

اگر مخلوط خاکشیر با عسل را در رحم قرار دهند زخم های رحم را برطرف کرده و کمک به حمل جنین می کند.

افراد داری سوءمزاج سودا اگر با نبات بياشامند بدن را چاق  کرده و رنگ چهره را نيكو گرداند.

در طب سوداوی و امراض سوداوی مفید است.

مضرات: سردرد آور است.     مصلح آن: کتیراست.

جایگذین آن: قدومه شیرازی یا تودرو

بهترین زمان مصرف آن:   صبح ناشتا

متداولترین روش مصرف: 2قاشق غذاخوری خاکشیر + یک لیوان آب جوش + نبات منتها در افرادی که دارای یبوست میباشند توصیه می شود که بدون شیرینی میل نمایند.

منبع:

مخزن الادویه

تحفه حکیم مومن

اختیارات بدیعی

مخازن التعليم‏

ریاض الادویه

جمعه, 08 آبان 1394 07:20

بوی بد دهان

 

دلیل بوی بد دهان، رطوبت گندیده است.

و این رطوبت می تواند در سه جا باشد:

1-      عفونت لثه ها

2-      خلطی که در معده متعفن شده باشد و بخار آن به دهان می رسد.

3-      عفونت سینوس ها

 

اين درمان نيز از درمانهاى عام است كه بويژه پس از بكار بردن مسهل ها براى پيران و آنها كه در حال نقاهت ميباشند و نيز اشخاص كم‌توان بسيارلازم است زيرا ستون بدن اعضاء رئيسه(قلب، مغز، کبد) است و اگر اين اندامها نيروى كافى‌نداشته باشند هيچيك از شگردهاى پزشكى براى بهبود بيمار سودمند نيست‌ و در همه بيماريها بايد باين مطلب توجه داشته باشند اين تقويت از جهت‌گرمى و سردى نيست بلكه از خواص روحانى نهفته در داروها است و در همه‌ بيماريها بايد اين داروها را بكار بگيرند زيرا اگر طبيعت يك بيمار و روح او نيرومند باشند كار يك دارو را  نيرو ميبخشند و بآن كمك ميكنند چرا که تا وقتى كه‌ طبيعت در داروئى كارگر نباشد آن دارو در بدن كارى نميتواند بكند،چه‌ بسا كه تقويت براى بيمار بس است و ديگر نيازى به دارو نخواهد داشت و طبيعت خود براى بيرون راندن بيمارى بپا ميخيزد و بيمارى را در هنگام‌ بحران با اسهال يا پيشاب و يا عرق و يا از راههاى ديگر بيرون مى‌راند و بكار گرفتن داروهاى نيروبخش خود سبب ميشود كه بيمار بحران را بهتر بگذراند و طبيعتش بهتر بر بيمارى چيره شود زيرا بهنگام بيرون راندن دشمن‌ يا بايد او نيروى خود را از دست بدهد و بر او چيره گردند و يا بايد نخست‌ بر نيروى خود بيفزايند و آنگاه بر او پيروز شوند، اما بهتر است كه از هردو سو چاره‌انديشى كنند اگرچه چنين مينمايد كه بايد نخست از نيروى دشمن ‌بكاهند اما من اينطور ميبينم كه بنا بحكمت خدائى بايد طبيعت را نيرومندكنند چراکه طبيعت  نيرومند بتنهائى ميتواند از عهده بيمارى برآيد اما چه بهتركه از يكسو بتقويت طبيعت بيمار بپردازيم و از جهت ديگر بيمارى را تضعيف كنيم زيرا اين دو باهم آميخته هستند و اگر بخواهيم بتنهائى نيروى بيمارى‌را بگيريم و طبيعت بيمار نيز نيروى خود را از دست ندهد غيرممكن است‌ پس بايد طبيعت را بدفع بيمارى وادار كنيم اما اگر فرصت كافى نبود بايدداروهاى نيروبخش را با داروهاى ضد بيمارى بياميزيم تا هردو كار باهم‌انجام گيرد.

دوشنبه, 05 مرداد 1394 00:00

بوی بد عرق خصوصا زیر بغل

درمان بوی بد بدن و زیر بغل:

بوی بد عرق در بیشتر اوقات از زیادی اخلاط در بدن و عفونت آن می باشد که درمان آن پاکسازی بدن توسط داروهای مربوطه و تخلیه خلط غالب با حجامت، فصد و .... می باشد.

و گاهی اوقات به دلیل تاخیر در غسل جنابت، حیض و حرارت زیاد قلب و جگر می باشد.

و همینطور مصرف زیاد غذاهای بدبو مانند پیاز است که موجب بوی بد عرق می شود.

سیر درمان:

1-      اگر حرارت کبد و قلب بالا بود از آب زرشک، آبغوره، آبلیمو، آب انار، رب انار و سایر ترشیجات همانند سرکه انگبین جهت تعدیل حرارت کبد استفاده نمایید و زمان مصرف آن بهتر است نیم ساعت قبل از ناهار و شام باشد.

2-      صبح ناشتا از عرق بیدمشک، آبلیمو و آب جوش و عسل، خیسانده آلو بخارا با گل سرخ، گلاب یا عرق دارچین، عرق بادرنجبویه با عسل استفاده نمایید.

3-      شستشوی بدن با آب برگ مورد تازه یا با گلاب و یا با آب برگ سیب یا به.

4-      پی در پی دوش گرفتن یا در استخر شنا کردن.

5-      خیس کردن پیراهن با عرق بیدمشک یا گلاب.

6-      در کل ابن سینا (ره) دارچین را در درمان بوی بد عرق پیشنهاد میکنند.(در مزاجهای گرم از آبلیمو به عنوان مصلح دارچین استفاده کنید).

 

با توجه به تعدد مناطق جغرافیایی لازم دانستم تا برخی از چیزهایی که بوی بدن را خوشبو میکند را خدمت بزرگواران ارائه کنم که برخی از آنها عبارتند از:

دارچین

زردآلو

گل سرخ

گلاب

عرق بيدمشك

كنگر

فرنجمشك

شاهتره

دارچينى

مرمكى

جوزبوا

میخک

ترنج با پوست

هل

و ....

نکته: حتما در بدبویی ناشی از عفونی شدن خلط، طبیعت موارد فوق را در نظر گرفته سپس به مصرف آن بپردازید.

پنج شنبه, 18 تیر 1394 00:00

تدابیر مسافرت

نوشته شده توسط

به نام خدا

با توجه به پایان ماه مبارک رمضان و نزدیک شدن به فصل مسافرت تدابیری را جهت حفظ سلامت که باید در طول سفر رعایت کرد را جهت آشنایی شما عزیزان در زیر ارائه نمودم.

امیدوارم که حتی الامکان، این موارد را رعایت نموده تا با سلامتی خود برای جامعه مثمر ثمر قرار بگیریم.

تدابیری که مسافران جهت حفظ سلامت و پیشگیری از بیماری و سفری دلنشین باید رعایت کنند عبارتند از:

تدبير مسافر:

مسافر باید قبل از حرکت، اگر در بدن خود غلبه خون داشته باشد، فصد کند و اگر اخلاط ديگرى غالب باشد، از مسهل استفاده کند و بدن را از اخلاط فاسد پاك كند؛ به این دلیل که گاهاً حركت سفر، اخلاط فاسد را تحريك می کند و در طى مسافرت بیماری بوجود می آورد كه فرد به پزشک احتیاج پیدا کرده و زود از بیماری فارغ نمی شود، بنابراین پیشنهاد میکنم که قبل از سفر به یک پزشک متخصص طب سنتی که دلسوز بوده مراجعه کرده و با تشخیص و تجویز به جای آن، بدن را از اخلاط فاسد، پاکسازی نماید.

و دیگر اینکه فرد باید قبل از حرکت، خود را به غذاهایی که در سفر برایش میسر است و به آن دسترسی دارد عادت دهد و نکته دیگری که امیدوارم به آن جامۀ عمل بپوشاند این است که خود را به زحمات سفر از جمله بی خوابی و سختی و اگر در تابستان است به گرما و در زمستان به سرما عادت دهد تا هیچکدام از اینها یک دفعه بر فرد عارض نشود.

تدبير غذا در سفر:

مسافر در سفر، باید حتی الامکان از غذاهایی که به آن عادت دارد، دوری کند و از چیزهایی که غذائیت بالایی دارند از قبیل گوشت و تخم مرغ استفاده کند، چون تحمل سفر قوای انسان را ضعیف می کند، بنابراین باید غذایی استفاده کند که جایگذین آنچه تحلیل رفته، شود.

اما تدبير آشاميدن آب‏:

مسافر بايد آبِ هر جا که در آن توقف می کند را با خود داشته باشد تا با آب توقفگاه ديگر مخلوط کند و بعد بنوشد كه این عمل موجب رفع ضرر اختلاف هر آبی می شود که متاسفانه ما امروزه به آن هیچ توجهی نمی کنیم و بهمین دلیل است که همیشه در مسافرتها و یا هنگام برگشت از مسافرت دچار بیماری یا سرماخوردگی می شویم.

میتوان جدا از مورد بالا جهت دفع ضرر آب به نکات زیر نیز توجه کرد:

1-       مخلوط کردن آب با کمی سركه رفع کننده ضرر آنست.

2-      خوردن پياز، سير، سركه و كاهو هر كدام كه باشد رفع کننده مضرات آب‏هاى ناگوار مى‏شود.

3-      رفع ضرر آب‏هاى شور با مخلوط کردن با سركه میسر مى‏شود و تغيير طعم و رفع ضرر هر دو با سكنجبين است.

4-      رفع ضرر و طعم آب تلخ با مخلوط کردن کمی شكر(قرمز، در صورت موجود نبودن، سفید) میسر است.

5-      اگر آب غليظ و بدبو باشد ، دفع ضرر آن با جوشاندن و مخلوط کردن با سركه ممکن است.

تدبير كم بودن آب و رفع ضرر عطش‏:

هرگاه در طول سفر، ترس كم آبی باشد بايد غذايى كه ایجاد تشنگى میكند از قبيل چيزهاى شور، تند و شيرين نخورد ، بلكه هر غذايى كه مى‏خورد كمتر از میزان اشتهایش بخورد.

و ديگر آنكه آب كم مخلوط با سركه، مى‏تواند جایگذین آب بسيار خالص شود؛ پس هرگاه آب، كم بود، اندکی از آن را با سركه، مخلوط نموده بنوشند،

 و بايد از جايى كه ترس از بى‏آبى باشد از هرچیزی که باعث عطش مى‏شود، از قبيل: حركت به سرعت و بسيار حرف زدن- خصوصا به صدای بلند- و غذاى گرم خوردن خودداری كنند.

اما آنچیزی که دفع تشنگى میكند:

1-      دوغ ترش و شيره تخم خرفه كه در دوغ خيسانيده باشند .

2-      یا شيره تخم خرفه‏ را با کمی سركه يا آلوبخارا يا تمر هندى یا قراقروت يا دانه انار در دهان نگهداشتن برطرف کننده تشنگى است.

3-      و همچنين بلور يا صدف يا نقره خالص را در دهان نگهداشتن و لبها را برروی هم گذاشتن كه هوای خارج داخل دهان نشود نيز دفع کننده تشنگى است.

نکته مهم:

بعد از تشنگى شدید به محض رسیدن مسافر به آب یکدفعه به اندازه سیر شدن آب ننوشد، بلكه اول مضمضه كند و دست و پا را در آب بگذارد و صورت را بشويد و بعد از آن كم‏كم بياشامد، تا آنكه عطش به تدريج برطرف شود و اگر یکدفعه بعد از عطش زیاد، آب بسيار بياشامد احتمال مرگ فرد نیز هست.

تدبير گرما در سفر:

البته مسافر بايد تمام بدن خود خصوصا سر را از گرما حفظ كند و از آفتاب بپوشاند و هنگامی که معده پر است حركت نكند .

و اگر ناچار شد، غذاى که میخورد كم و خنک باشد و البتّه ناشتا هم‏ نباشد، بخصوص اگر بدنش لاغر باشد يا مزاجش داغ باشد.

و سر و بدن خود را در آب سرد بشويد و از ميوه‏ها و ترشيها آنچه ممکن است، بخورد و اگر يافت نشد سر و سينه اش را با روغن بنفشه یا بادام و يا روغن تخم‏ كدو، چرب كند .

و قبل از حركت از توقفگاه اگر کمی آرد جو بو داده را با کمی نبات يا قند با آب سرد بنوشد، بسیار مناسب است؛

يا تخم اسفرزه با آب سرد با شيره جو، هر کدام که موجود باشد و بعد از رسیدن به توقفگاه دیگر از ميوه‏هاى سرد و غذاهاى ترش يا دوغ، آنچه که پیدا میشود، ميل نمايد.

 

تدبير اسکان در هر مکان:

بايد هرجا كه مرتفع‏تر باشد، آنجا چادر بزند يا چادری که برپا می کند به طرفى باشد كه باد شمال مى‏وزد.

 

دوری از سموم‏ و هوای آلوده:

اما دوری از سموم اين است كه در محلى كه احتمال وزيدن سموم باشد، دهان و بينى را به دستمالى كه به سير و سركه آغشته باشد بسته و از آنجا بگذرید و حتی المقدور هوا را استنشاق نكنید و هر یکساعت یکبار با آب سرد مضمضه كنید و اگر آب سرد باشد مكرر بنوشید و سر و سينه را با روغن تخم كدو يا بنفشه بادام، چرب كنید و سير و سركه را ببويید و قدرى بنوشید و اگر روغن تخم كدو را بنوشید، موجب دفع سموم مى‏شود. اگر دوغ بياشامید نیز نافع است و اگر قدرى پياز را در دوغ بخيسانید و قبل از حركت آنرا بياشامید البتّه نافع است و رفع ضرر سموم مى‏شود.

و اگر در طى مسیر، هواى سمى را قبل از وزيدن، استشمام نمايد که علامتش تيرگى و شدت حرارت و بدبويى هواست و ساير علاماتى كه مسافر در هواى سمى تجربه کرده است، اگر در مقابل باشد، راه را بگردانند و دهان و بينى را ببندند و سير را بكوبند و به سركه بیامیزند و در پيش دماغ نگه دارند و اگر آب در دسترس باشد، خود را در آب بیاندازند يا آنكه بر روى زمين به شکم بخوابند تا از هوای آلوده بگذرد.

و اگر اين هواى مذكور به دماغ رسد و حال فرد تغییر کند و غم و اضطراب قلب و غش حاصل شود، کمی سير و سركه و كافور بخورد و صندل سفيد و كافور ببويد و بر سينه و دماغ بمالد و دوغ سرد بنوشد و در آب سرد فرو رود و روغن تخم كدو در بينى بچكانند و پاها و دستها را به آب سرد بگذارد و غذاهاى خنك و ميوه‏هاى مرطوب و اغذيه ترش بخورد تا به حال آيد.

اما تدبير سردى هوا و برف در سفر:

بايد قبل از حركت از منزل، غذاهاى گرم را به قدر اشتها بخورد و بعد از آنكه حرارت غذا در بدن پخش شد، حركت كند و جلوی بينى و دهان را ببندد و اگر در طى مسافت، سرما شدت پیدا كند، قدرى فلفل با شربت عسل بنوشد.

و اگر قبل از حركت، غذايى كه گردو و پياز داشته باشد و يا شير و روغن داشته باشد بخورد ضرر سرما را رفع مى‏کند .

 

نکته:

اما بعد از رسیدن به مقصد، نبايد دفعتا نزديك آتش شود بلكه هواى خانه یا درون چادر را گرم كند و بعد از آرام شدن شدت سرما به آتش‏ نزديك شود و خود را بپوشاند و دست و پایش را در آب گرم بگذارد و در زير پتو‏هاى زیاد بخوابد تا به حال آيد.

و در هواى سرد بايد در مكان‏هاى گود و پست ساکن شود و اگر در چادر باشد رو به جنوب و مشرق باشد و چادر‏ها را نزديك به هم برپا کنند.

 

تدبیر فرار از خواب، هنگام رانندگی:

1-      پرهیز از مصرف آب بسیار و انواع نوشابه و دلستر.

2-      مشغول ساختن خود به میوه یا تنقلات سالم.

3-      مالیدن یک قطره اسانس نعناء در گودی زیر بینی.

4-      استنشاق و کشیدن کمی دارچین یا زنجبیل داخل بینی(قابل توجه است این مور در افراد گرم مزاج که دچار خونریزی بینی میشوند خیلی پیشنهاد نمی شود.

چهارشنبه, 17 تیر 1394 00:00

ورم و بزرگی طحال

به نام نور آسمان و زمین

 

ورم و سختی طحال

بیشتر اوقات بزرگی و ورم طحال با سفتی و سختی همراه است، زیرا طحال محل ریزش فضولات غلیظ است و اگر در هنگامیکه طحال ورم دارد آن فضولات متراکم گردد، به ناچار موجب سختی طحال می شود.

و گاهی اوقات بزرگی طحال به سبب زیادی شریان ها در طحال، ورم های گرم به آن عارض می شود و خیلی زود موجبات سختی و بزرگی طحال را فراهم می آورد، به این دلیل که خونی که به عنوان غذای خودِ طحال می آید غلیظ است و در ورم روی هم انباشته شده و همینطور با شدت حرارت، بخش لطیف خون را نیز از بین برده و خون غلیظ تر شده که این مسئله موجب سخت تر شدن طحال و پیرو آن ورم بیشتر آن می شود.

 

انواع ورم:

1-     اگر ورم و بزرگی طحال ناشی از غلبه دم(گرمی و تری) باشد:

علامت آن:

  • درد کناره طحال که محل آن سمت چپ دنده ها بوده و همراه با التهاب، عطش و تب شدید است.
  • رنگ ادرار به سبب سوختن خون و تولید زیاد سودا در کبد و ضعف طحال از جذب آن و غلظت آن، سیاه مایل به سرخی است.
  • قرمزی پوست ناحیه هم جوار طحال به جهت اتصال آن به غشای شکم و استخوانهای نازک دنده در پشت.

 

سیر درمان:

  • فصد باسلیق
  • مصرف مسهلاتی مانند خیار شنبر، آب کاسنی، آب عنب الثعلب(انگور توره) و امثال آنها.
  • قرار دادن ضماد های سرد که همراه با لطافت دهنده هایی مانند سرکه باشد تا ماده موجود در طحال را منجمد نسازد.
  • حجامت موضع طحال نیز کمک کننده است.

 

 

2-     اگر ورم ناشی از غلبه صفرا باشد:

 

علامت:

  • سوزش طحال، به این دلیل که صفرا به واسطه لطافتی که دارد میل به ظاهر عضو کرده که موجب ایجاد جوشهایی بر روی طحال شده و این سوزش در پوست همجوار طحال نیز بروز می کند.
  • تب و تشدید پیدا کردن آن.
  • زردی چشم وزبان همراه با سایر نقاط بدن به جهت غلبه صفرا و آمیخته شدن آن با خون(گاهی اوقات به جهت آمیخته شدن صفرا با سودایی که طحال از جذب آن عاجز است رنگ بدن، خصوصاً چهره زرد مایل به سیاه می شود، و در وقتی که حرارت شدید است صفرا سوخته و طحال از جذب آن شدیداً ضعیف است، فرد مبتلا به یرقان اسود(زردی سیاه) می شود).

 

سیر درمان:

  • خروج صفرا با آب میوه ها و امثال آن مانند دم کرده هلیله، شاهتره، افتیمون با سکنجبین(سکنجبین افتیمونی)، آب زرشک، آب انار، آب نارنج و .....
  • ضماد روی موضع با ضمادهای سرد و تر مانند آرد جو، خطمی با کاسنی و سرکه.

 

 

3-    اگر ورم ناشی از غلبه بلغم باشد:

علامت:

  • حجم زیاد طحال با کمی درد.
  • تغییر رنگ چهره و میل به سفیدی آن.
  • سفیدی چشم و زبان(به این دلیل که رطوبت از مغز به طحال ریخته و تصرف حرارت بر رطوبت تولید بخارات کرده و بخارات به سمت سر رفته و در آنجا منعقد شده و موجب سفیدی چشم و زبان می شود. ابن بختیشوع می گوید که اکثراً ورم طحال ناشی از رطوبت نازل شده از سر است، زیرا رطوبتی که از کبد می آید، رقیق آمیخته با خون است که ایجاد ورم نمی کند، مگر آنکه زیاد شود و آنچه از سر فرو می آید سرد، غلیظ و خام است).
  • سفیدی رنگ ادرار و مدفوع به دلیل سردی عارض شده به کبد و معده.

 

سیر درمان:

  • اخراج بلغم با تنقیه از دم کرده پوست ریشه کرفس، ریشه کبر، ریشه رازیانه و انیسئن و انجیر و تربد با شکر ، نمک  و روغن بادام تلخ.
  • روغن مالی موضع با روغن بادام تلخ.
  • یک قاشق مرباخوری تخم اسفند با شربت زعفران و عسل.
  • ضماد موضع با خاکستر چوب انگور و روغن گل با سرکه.

 

4-    اگر ورم ناشی از غلبه سودا باشد:

علامت:

  • نفخ شکم به جهت زیادی تولید باد ناشی از بخارهای غلیظ تحلیل رفته از طحال و ضعف معده و هضم.
  • سختی شدید طحال، زیرا سودا از فلیظ ترین خلطهاست و برآمدگی طحال به جهت بزرگی آن به نحویست که در ظاهر پوست محسوس است، به جهت بزرگی حجم آن، زیرا آن معدن خلط سوداست و همه را به خود جذب می کند و اگر آن بزرگ شود تولید سودا در کبد نیز زیاد می شود.
  • بریده بریده نفس کشیدن مانند حق حق زدن بچه هنگام گریه، به جهت اینکه طحال برای اندام مجاور خود مانند ریه مزاحمت ایجاد می کند، به این دلیل که در بازدم طحال تحریک شده و درد می گیرد و فشار می دهد و بدین سبب سینه و ریه لحظه ای آرام گرفته و باز به جهت جبران نفس مجدداً بازدم می کند.
  • هنگامیکه فرد غذا می خورد احساس ناراحتی می کند، خصوصاً زمانیکه معده پر باشد.
  • تیرگی رنگ چهره و بدن.
  • اختلالات گوارشی به جهت سردی معده که از ریزش مواد فاسد زیاد از طحال به معده است.
  • سرعت نبض شریانهای کاروتید گردنی که در دو طرف حلقوم قرار گرفته، که این به شبب زحمتیست که طحال برای ریه ایجاد کرده و مانع انبساط کامل آن شده و تنفس طبیعی که منجر به خنکی قلب شود صورت نمی گیرد که به این سبب روح و قلب به خنکی و ترویح زیاد محتاج می شوند که پیرو آن همه شریانها به حرکت در می آیند و حرکت این دو شریان با چشم قابل رویت است زیرا بزرگ و آشکار است.
  • لاغری بدن، که در تایید این جمله بقراط می گوید که هرگاه طحال بزرگ شود بدن لاغر می شود و هرگاه کوچک گردد بدن چاق می شود و جالینوس گفتهخ که بزرگی طحال به دلیل خلط فاسد در بدن است و لازمه بزرگی طحال لاغری کبد و ضعف و سستی قوه آن است که به اینکه تولید خونی که صلاحیت داشته باشد تا بدن را چاق کند کم است که نتیجه ضعف کبد است و موجب لاغری بدن می شود.

 

سیر درمان:

  • اگر خون به اندازه کافی در بدن وجود داشته باشد و فرد دچار کم خونی نباشد می توان فصد باسلیق با اسیلم را انجام داد و در صورتی که رگ اسیلم را گشودید باید آن را به حال خود واگذارید تا آنکه خون به خودی خود بایستد و آن را نباید بست مگر اینکه ضعف عمومی بر بدن عارض شود و سبب این که نباید رگ را بست این است که این رگ ریز بوده و خونی که از آن می آید غلیظ است و به این دلیل است که در بیشتر مواقع لازم می شود که آن را در آب گرم بگذارند تا خون به آسانی بیرون آید و نباید پیش از رسیدن به نتیجه مطلوب جلوی آن را گرفت.
  • نوشیدن سکنجبین بزوری بعد از فصد.
  • پاکسازی بدن با دمکرده افتیمون یا بسفایج.
  • ضماد با سرکه، سداب و پونه روی موضع طحال.
  • ضماد اشق و سرکه و امثال آن مانند آنکه خردل را بر روی پوست بپاشند و با عسل طِلا نمایند.
  • و بعد از پاکسازی عمومی از انجیر و کبر پرورده(ترشی کبر) استفاده نمایید.

 

 

صفحه1 از8

با ما در تماس باشید

 

‪Google+‬‏

حالت های رنگی